Blog

De zomer staat voor de deur, een perfect moment om terug te kijken op het afgelopen half jaar en om onze plannen voor de rest van het jaar te delen. Bij Lichthuys zijn aandacht en waardering voor de Lichthuysers essentieel, omdat zij het verschil maken voor onze opdrachtgevers. We hebben weer geïnvesteerd in de ontwikkeling van ons team door middel van trainingen in persoonlijke groei en inhoudelijke bijeenkomsten. We zijn blij met de tevredenheid van onze opdrachtgevers, die vaak kiezen om samenwerkingen te verlengen of uit te breiden. We zijn trots dat onze expertise continu gewaardeerd en gevraagd wordt.
Hij was oorspronkelijk accountant maar maakte in 2016 de sprong naar ‘de andere kant van de tafel’ bij een woningcorporatie in Deventer. Eerst als controller, daarna als teamleider en meewerkend voorman van het team van business controllers en Informatie-&Applicatiebeheer. In 2022 besloot Fatih als interim professional verder te gaan. Na opdrachten voor de Belastingdienst en bij een woningcorporatie, startte hij in 2023 als controller bij Circle8. Met deze ervaring heeft Fatih als Lichthuyser een reis gemaakt van de publieke naar de commerciële sector. Hij vertelt over de inzichten die hij onderweg heeft opgedaan.
Met meer dan 25 jaar ervaring is Abraham een doorgewinterde manager bedrijfsvoering, controller, risicomanager en (bestuurs)adviseur. Hij geeft ons een inkijkje in zijn diverse en dynamische carrière binnen de woningcorporatiesector. Sinds 1997 is Abraham werkzaam als zelfstandig adviseur en manager. Zijn specialiteiten zijn: finance, compliance, beleid- en organisatievraagstukken. Gedurende deze periode heeft hij altijd verschillende functies bekleed, variërend van manager bedrijfsvoering tot controller. Opmerkelijk is dat hij beide functies even leuk vindt, waarbij elke rol verschillende aspecten biedt die hem aanspreken.
Met zo’n 20 jaar ervaring als Manager Wonen kent Monique de corporatiesector door en door. Ze vertelt over haar interesse voor de volkshuisvesting die al vroeg duidelijk werd tijdens haar studie facilitaire dienstverlening. Ze startte aan de opleiding met het idee later als facilitair manager aan de slag te gaan in een ziekenhuis of andere organisatie die zorg biedt. Een ommekeer volgde na een tegenvallende snuffelstage in het ziekenhuis. In het 2e jaar ging ze dan ook verder in de richting Consumentenzaken die zich meer richt op communicatie en maatschappelijk gerichte managementvraagstukken. Hier ontstond haar interesse voor de volkshuisvesting al snel.
Door de toeslagenaffaire zijn Nederlandse ouders de afgelopen jaren gedupeerd door de Belastingdienst. De kinderopvangtoeslag die zij ontvingen, moesten ze onterecht terugbetalen. Hierdoor kwamen ouders in financiële problemen, met schulden als gevolg. Het kabinet en de Belastingdienst kondigden verschillende regelingen aan die de publieke en private schulden van gedupeerden zoveel mogelijk moeten compenseren. 
Nu we het eerste half jaar van 2023 achter ons hebben gelaten, is het tijd om terug te blikken. Hetwas een dynamische periode, waarin we verschillende uitdagingen en kansen hebben ervaren. We zijn trots op onze Lichthuysers en de mooie en interessante projecten en samenwerkingen. Dit heeftons in staat gesteld om een breder scala aan oplossingen en expertise aan te bieden aan onze opdrachtgevers.
Bij herstructureringsprojecten zijn veel partijen betrokken. Het leuke daarvan is de variatie aan belangen. Je bent als projectmanager echt de spin in het web: je zorgt dat alle partijen hun werk kunnen doen op het moment dat dat nodig is. Het vraagt een uitgebreidere aanpak dan nieuwbouw of renovatie en dat geeft deze projecten een extra dimensie. 
Herstructureringsprojecten
Corporaties staan voor keuzes als het gaat om de duurzaamheid van het verdienmodel. Hoe houd je als corporatie dan ook koers bij je ambities?
Combineren van kennis en inzichten bij verschillende woningcorporaties
Elke woningcorporatie in Nederland heeft zijn eigen signatuur, uitdagingen en manier van aanpakken. We kunnen hierin veel van elkaar leren. Door bij verschillende corporaties aan tafel te zitten en verschillende rollen te vervullen, merk ik dat ik kennis en nieuwe inzichten combineer. Wat je op de ene plek hoort, kun je wellicht weer inbrengen op een andere plek en andersom.
Tijd voor een vooruit- en een terugblik
We zijn inmiddels halverwege 2022. Er gebeurt een hoop in de wereld, wat veel onzekerheid met zich meebrengt. Hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen half jaar en een vooruitblik op wat 2022 ons nog gaat brengen.