Sinds eind 2021 is Erik Boswinkel via Lichthuys actief binnen Meerscholen in Amersfoort, waar hij in diverse rollen heeft gefungeerd. Wat begon als een tijdelijke opdracht als financieel adviseur, groeide uit tot een bredere betrokkenheid binnen de organisatie. Inmiddels vervult Erik de rol van Business Controller voor twee scholen. Een van zijn recente projecten is de verduurzaming van de scholen en ook de implementatie van een contractregister in AFAS, waarmee contractbeheer efficiënter en inzichtelijker wordt. Eigenaarschap van budgetten is een ander belangrijk thema waar hij zich mee bezig houdt.
Geen klassieke controller
Erik beschrijft zichzelf niet als een klassieke controller. Waar traditionele controllers zich richten op financiële verantwoording en rapportages, ligt zijn focus op bedrijfsvoering. “Ik ben altijd bezig met de organisatie zelf: wat doen ze, waar gaan ze naartoe en hoe haal je het geld op de juiste manier uit de begroting om die doelen te bereiken?”
Zijn visie wordt samengevat in zijn motto: “Zet geld in waarvoor het bedoeld is.” Dit betekent dat hij niet alleen adviseert over de financiën, maar ook actief meedenkt over de strategische keuzes die binnen het onderwijs gemaakt worden. Een concreet voorbeeld is de lange termijn huisvestingsplanning op het Corderius College. “Het herinrichten van een school kost veel geld. Dat moet je over een periode van tien tot twintig jaar plannen en afstemmen op de exploitatie en investeringsbehoeften.”
Veranderend kostenbewustzijn in het onderwijs
Een van de aandachtspunten in het onderwijs is het financiële bewustzijn, een aspect dat Erik vanuit zijn ervaring binnen zowel de onderwijs- als zorgsector herkent. “In de zorg is financiële planning vaak meer ingebed. In het onderwijs ligt de focus doorgaans op de begroting voor het komende jaar, terwijl een meerjarenstrategie veel voordelen kan bieden.”
Daarnaast speelt de rol van subsidies een belangrijke factor. “Het onderwijs wordt grotendeels gefinancierd op basis van leerlingaantallen, waarbij aanvullende subsidies mooie kansen bieden, maar juist deze kunnen ook uitdagingen met zich meebrengen voor de lange termijnplanning omdat ze incidenteel zijn, de zogenaamde subsidieconfetti, waar het onderwijs niet zonder kan.”
Autonomie en verantwoordelijkheid
Een belangrijke verschuiving binnen Meerscholen is de toenemende autonomie van medewerkers. “Vroeger lag de financiële besluitvorming grotendeels bij de rector. Nu kijken we hoe we dat meer kunnen neerleggen bij de mensen die direct betrokken zijn, zoals ondersteunend personeel en vakgroepen. Zij weten het beste wat er nodig is en kunnen samen met ons een passend budget beheren.” Toch blijft er een spanningsveld bestaan tussen inhoudelijke noodzaak en financiële haalbaarheid. “Binnen een school met veel zorgleerlingen kan bijvoorbeeld meer uitgegeven worden dan er extern aan financiering binnenkomt. Daar ontstaat een discussie: het is inhoudelijk noodzakelijk, maar het geld is er niet. Dat is een lastige afweging.”
Toekomstvisie
Erik blijft zich inzetten voor het versterken van bedrijfsvoering binnen het onderwijs. “Mijn doel is om beleid en financiën beter op elkaar aan te laten sluiten, zodat scholen financieel gezond blijven en tegelijkertijd hun onderwijskundige doelen kunnen realiseren.” Met zijn pragmatische en toekomstgerichte aanpak draagt hij bij aan een onderwijssector waarin geld effectief wordt ingezet voor waar het écht nodig is.
Combineren van kennis en inzichten bij verschillende woningcorporaties. Combineren van kennis en inzichten bij verschillende woningcorporaties.